Boşanma Davasında Nafaka Nasıl Hesaplanır ?
Evli çiftler önce ayrılmaya karar veriyor, sonra da nafaka hesaplamalarına girişiyorlar.Zaten evlilik gibi önemli bir kurumu bitirmek zorlu bir işken, bir de nafaka sorun oluşturuyor. Nafaka alabilecek miyim? Nafaka alabilmem için hangi şartların olması gerekir? Nafaka vermezsem ne olur? Ödemem gereken nafakayı ödemezsem ne olur? gibi ve buna benzer birçok sorunuz varsa bu yazı tam size göre. Bizde sizin için bu konuyu aydınlatacak bir makale kaleme aldık.
Nafaka Nedir?
Nafaka, boşanma davası sona erdikten sonra, yoksulluğa düşen eşine ya da çocuklarına bağlanan ve her ay ödenmesi gereken ödenektir. Nafaka için gerekli şartlar vardır. Bu şartlar mevcut değilse nafaka bağlanmaz.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Boşanma davası sürerken ya da boşanma davası sonrası alınabilecek 3 tane nafaka türü vardır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasıdır.
Tedbir Nafakası Nedir?
Boşanma davası sürerken, eşlerden birinin maddi anlamda zorluk çekmemesi adına hâkim tarafından tedbir nafakası bağlanması istenebilir. Kadın, boşanma sürerken çalışmıyorsa böyle bir talepte bulunabilir. Mağdur olan taraf böyle bir talepte bulunabilir. Tedbir nafakası sadece boşanma davası sürerken alınabilir. Boşanma bittikten sonra böyle bir nafaka alamaz.
İştirak Nafakası Nedir?
Boşanma bittikten sonra alınabilir. İştirak nafakası, çocuğun bakımı, ihtiyaçları için ödenmesi gereken nafaka türüdür. İştirak nafakasını alabilmek için çocuğun velayetini almış olmak gerekmektedir.
Yoksulluk Nafakası Nedir?
Boşanma sonrası alınabilir. Yoksulluk nafakasının ödenmesinin sebebi, evlilik içindeyken yokluk çekmeyen eşin, evlilik bittikten sonra yokluğa düşmesini engellemektir. Eşinden daha fazla kusura sahip olan kişiler yoksulluk nafakası alamaz. Yoksulluk nafakası almak için, eşinden daha az kusura sahip olunması gerekmektedir. Mesela, aldatma yüzünden açılmış bir boşanma davasında, aldatan eş yoksulluk nafakası alamaz. Eşlerden birinin yoksulluk nafakası alabilmesi için, evlilikte kusurlu olmaması ya da daha az kusura sahip olması gerekmektedir. Bazı boşanma davalarında iki tarafta eşit kusura sahip olabilir. Böyle durumlarda eşlerden birinin yoksulluğa düşeceği belirlenmişse bu nafakaya alabilir.
Nafaka Ödememenin Cezası Nedir?
Nafaka ödemesine karar verilmiş kişi, her ay düzenli bir şekilde nafakasını ödemek zorundadır. Nafakasını düzenli bir şekilde ödemeyen kişiye, icra yoluyla nafakanın tahsili yapılabilir. Nafaka ödememenin cezası ise 3 aylık tazyik hapsidir. Tazyik hapsine çarptırılan kişi, hapse girdikten sonra nafakayı ödeyerek hapis cezasından kurtulabilir. Hapisten çıkan kişi, bu nafakayı düzenli olarak ödemek durumundadır. Eğer ödeyecek durumu yoksa nafaka azaltılması davası açabilmektedir.