Evlenme Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinde İhbar Tazminatı
Evlenme Nedeniyle Kıdem Tazminatını Alan Kadın İşçinin Çalışması
Evlenme nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinde, işçinin bildirim süresi vermesi gerekip gerekmediği konusunda Kanunda açıklık bulunmamaktadır. Ancak öğretide kadın işçinin evlenme nedeniyle iş sözleşmesini feshederken kıdemine göre bildirim süresi vermesi ( işvereni mağdur duruma düşmemesi için) gerektiği belirtilmekle beraber uygulamada kadın işçinin evlenme nedeniyle iş sözleşmesini feshederken herhangi bir bildirim süresi verilmesine gerek bulunmadığı kabul edilmektedir. Yargıtay, bir kararında ''dairemizin kararlılık kazanan uygulamasına göre ,kıdem tazminatını gerektirecek şekilde kadın işçinin evlenmesi.... Nedeni ile hizmet sözleşmesinin fesih halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu yoktur.''denilmek suretiyle evlenme nedeniyle iş sözleşmesini bir yıl içinde fesheden kadın işçinin süre vermesine gerek bulunmadığı hükme bağlanmıştır. Buna göre kadın işçinin evlenme nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarih, iş sözleşmesinin feshedildiğinin işverene bildirildiği tarih olacaktır.. İşçi ve işveren arasında anlaşmazlık çıkabilecek olması ihtimalinin bulunduğu durumlarda, işçinin iş sözleşmesini evlenme nedeniyle feshettiğini iadeli posta/noter aracılığıyla tebligat göndererek bildirmesi daha uygun olacaktır.
1475 Sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesi uyarınca, kadın işçiler, evlendikten sonra bir yıl içinde iş sözleşmesini feshetmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Bu hak sadece kadın işçiye verilmiştir. Bu haktan yararlanmak için kadın işçinin evliliğinin ilk evlilik olması zorunluluğu bulunmamaktadır.
''Kadın işçiye tanınan bu hak aile birliğini koruma amacıyla getirilmiş olup çalışma hayatını evlilikle birlikte gereği gibi yürütemeyeceği düşüncesinde olan kadına yasa ile tanınmış bir olanaktır.